Lage verzendkosten
Voor 14u00 besteld, morgen in huis
Uitstekende klantenservice
Steeds de voordeligste prijs

Je gordijnen wassen, was nog nooit zo eenvoudig! Volg snel deze tips!

Ja, ook je gordijnen kunnen beslist een wasbeurt gebruiken. Hond- en kateigenaars weten er waarschijnlijk alles van. Maar hoe dan ook is een wasbeurt voor elke gordijnsoort aan te raken. In dit artikel lees je alles om eenvoudig je gordijnen te wassen.

  • Hoe vaak gordijnen wassen?
  • Hoe gordijnen wassen? Een stappenplan.
  • Op hoeveel graden was je gordijnen?

Hoe vaak gordijnen wassen?

Je gordijnen wassen moet je gelukkig niet wekelijks doen. Maar een jaarlijkse wasbeurt is zeker aangeraden. Wie wil mag ook twee keer jaarlijks wassen.

1. Check het etiket

Inderdaad. Niet alle gordijnstoffen zijn geschikt om zomaar in de wasmachine mee te draaien. Check daarom steeds het wasetiket voordat je ze in je wasmachine stopt. Weet je niet goed wat elk wassymbool betekent? Lees hier alles over wassymbolen.

Het checken van de wasvoorschriften is uiterst belangrijk. Je wil namelijk dat je gordijnen krimpen of hun kleurintensiteit verliezen. Mag je je gordijnen niet wassen? Laat ze dan professioneel reinigen bij een stomerij. Zo laat je overgordijnen beter wassen bij een stomerij. Dit omdat de voering en het gordijn verschillend krimpen.

2. Check de grootte van je wasmachine

Je wastrommel te vol steken is zowel voor je gordijnen als je wasmachine zelf niet aan te raden. Je gordijnen en de motor van je wasmachine raken beschadigd. Vul je wasmachine tot maximaal 1/3. Zo ga je wrijving tussen de gordijnen tegen.

3. Schudden voor het wassen

Je leest het goed. Schud of klop je gordijnen eerst uit voordat je ze in de wasmachine steekt. Zo verwijder je stof dat niet in je wastrommel hoort mee te draaien.

4. Vouw haken naar binnen

De haken van gordijnen blijven gemakkelijk in de wastrommel vastzitten. Vouw daarom je gordijnen op. Vouw de kant met de haken naar elkaar toe. Trek een waszak over het gordijn. Gebruik per gordijn één waszak.

Tip: Heb je geen waszak in huis? Gebruik dan eventueel een kussensloop.

5. Op hoeveel graden was je gordijnen?

Gordijnen wassen doe je niet op hoge temperatuur. Een overzicht van de wasinstructies:

Wasproduct: Gebruik een zacht wasmiddel, zoals een wasmiddel voor fijne was. Wasverzachter is niet aan te raden. Gebruik niet teveel wasmiddel. Zo’n 40 ml is zeker voldoende of gebruik de maatdop die bij het wasmiddel zit. Indien je een gordijn hebt met verschillende kleuren, kan je een color catcher doekje bijvoegen.

Wastemperatuur: Was gordijnen niet hoger dan 30°. Zo krimpen linnen of katoenengordijnen tot wel 4%. Was niet hoger dan 30°, zelfs wanneer het wasetiket een andere temperatuur aangeeft. Laat de gordijnen kort centrifugeren.

Wasprogramma: Gebruik een wolwasprogramma

6. Gordijnen laten drogen

Hang de gordijnen direct open van zodra het wasprogramma is afgerond. Laat voldoende tussenruimte tussen de gordijnen. Is het niet mogelijk om voldoende tussenruimte te voorzien? Gebruik een stoomstrijkijzer om ze te benevelen. Stop ze vooral niet in de droogkast!

Tip: het niet aangeraden om gordijnen te strijken. Zo zullen (synthetische) stoffen makkelijk krimpen. Kies je er toch voor om ze te strijken, strijk dan op de laagst mogelijke temperatuur.

Op hoeveel graden was je gordijnen?

Gordijnen was je op een lage temperatuur van maximum 30°. Heet wassen is niet beter, want dan gaan gordijnen krimpen.
Zo, hopelijk maakt dit stappenplan het extra gemakkelijk bij die jaarlijkse wasbeurt! Ben je nog opzoek naar een wasmiddel voor fijne was? Bekijk dan zeker ons assortiment aan wasproducten voor fijne was.